Fiberleverantörer

Jämför fiberleverantörer och skaffa den bästa som erbjuder internet via fiber. Vi har poängsatt olika leverantörer av bredband via fiber och därmed utsett bästa fiberleverantör 2024 - se vilken det är nedan.

Bästa fiberleverantörer

Bredband från Telenor

1. Telenor

Bredband via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G

Telenor får 87/100 poäng!

Läs mer

Bredband från Tele2

2. Tele2

Bredband via Fiber, Kabel-TV (ComHem), 2G, 3G, 4G & 5G

Tele2 får 85/100 poäng!

Läs mer

Bredband från Boxer

3. Boxer

Bredband via Fiber

Boxer får 82/100 poäng!

Läs mer

Bredband från Ownit

4. Ownit

Bredband via Fiber

Ownit får 80/100 poäng!

Läs mer

Bredband från Allente

5. Allente

Bredband via Fiber

Allente får 77/100 poäng!

Läs mer

Bredband från Comviq

6. Comviq

Bredband via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G

Comviq får 75/100 poäng!

Läs mer

Bredband från Telia

7. Telia

Bredband via Fiber, 2G, 3G, 4G & 5G

Telia får 70/100 poäng!

Läs mer

Hitta bästa bredbandet via fiber

Ifall du har fiber så skall du vara glad då det är en förutsättning för bra bredband och det innebär även att du kan välja vår sidas bästa bredband. Att välja en internetleverantör med fiber innebär att du kan få den högsta hastigheten på ditt bredband men även att du får låga svarstider (pingtider) vilket ger dig den bästa upplevelsen.

Idag är fiber en av de vanligaste typerna av bredband hos de bredbandsleverantörer som verkar i Sverige och det beror på att man satsat på att dra in fiber i både lägenheter och villor. Fiber är framtidssäkert när det kommer till hastighet och erbjuder en stabil uppkoppling med stabila hastigheter.

Så vilken fiberleverantör skall man välja? Sitter du i ett låst nät som t.ex. ägs av Telenor så skall du välja Telenor då du helt enkelt inte har andra möjligheter. Sitter du däremot i ett öppet nät som t.ex. ett stadsnät så kan du välja flera operatörer och då blir det intressant.

Generellt kan man säga att i ett öppet nät så har du en som driver nätet och ofta är det där eventuella flaskhalsar sitter, t.ex. att du max kan välja 500 Mbit när bredbandsleverantören egentligen erbjuder högre hastighet. Men det innebär även ofta att fiberleverantörerna blir ganska likvärdiga då nätet är det samma inom ditt område/stad.

Det som skiljer sig är nätet bortom och vilken peering (kopplingar mot omvärlden) de olika fiberleverantörerna har och detta kan påverka svarstider och hastigheter mot andra operatörer/utlandet. I övrigt så är det främst kundtjänst, kringtjänster och pris som skiljer sig. När vi har tagit fram de bästa bredbanden på vår sida så ingår alla dessa aspekter i våra bedömningar.

Varför finns det så många leverantörer av bredband via fiber?

Det beror till viss del för att vi i Sverige är lyckligt lottande när det kommer till fiber. De flesta av våra fibernät är öppna nät vilket innebär att ”vem som helst” får erbjuda bredband i dessa nät. På den här sidan så har vi gått många av fiberleverantörerna och poängsatt de så du kan välja en bra.

Vad ska jag tänka på när jag väljer tjänsteleverantör av fiber?

Läs gärna omdömen, jämför priser & erbjudanden och se gärna på det övriga utbudet. Om du t.ex. är intresserad av bredband och tv så kan det ibland finnas paketpris som gör det hela väldigt förmånligt.

Vilka fiberoperatörer i Sverige kan dra in fiber åt mig?

Titta på bredbandskartan.se där du kan ange din adress och få upp nätägare av fiber. Dessa kan du sedan kontakta för priser för att dra fiber till ditt hus.

Är bäst fiberleverantör alltid ett självklart val?

Nej, men att välja en leverantör av fiber som anses vara bland de bästa är smart. Det finns många operatörer med fiber och tyvärr finns några fåtal som är sämre. Därför bör du åtminstone välja bland de som fått bra betyg och omdömen men du behöver inte nödvändigtvis välja just den som är bäst.

Hur har vi gjort detta test av fiberleverantörer?

Vi har läst experttester, rapporter från SKI och därefter gått mycket på populäritet, dvs de operatör som slutligen väljs. Därefter har vi testat de operatörer vi kunnat och läst på mer om de vi inte kunnat testa. Genom att se på egenskaper så har vi därefter tagit fram listan med de bästa fiberleverantörerna.

Fiberleverantörer

Fibernät

Artiklar om fiber

Frågor om fiber