Svensk fiber, nätverk och öppna nät

Som svensk så har man en ganska bra situation i Sverige när det kommer till fiber. Sverige var tidigt ute med fiber och det finns många nätverk att välja på.

På senare år så har öppna nät tagit över och aktörer som Telia satsar på öppen fiber genom sitt dotterbolag Zitius. Då konkurrensen är hög så har även priserna på öppen fiber blivit lägre även om man får räkna med 20 000 - 30 000 kr när det kommer till priser såvida man inte har tur med någon kampanj.

Fördelen med att ansluta sig till öppen fiber är att man får många leverantörer att välja på. Sitter man i ett låst nät så är man istället bunden till en viss operatör och höjer den priserna så har man inget val mer än att betala mer eller säga upp. I ett öppet nät så kan man byta operatör istället om man vill.

Skall man dra in fiber och tycker det är dyrt så kan man testa obegränsat mobilt bredband innan, för de allra flesta är det tillräckligt bra och på sikt när 5G kommer så kommer det bli ännu bättre och för många bli en fullvärdig ersättare mot fiber.