Hur mobilt bredband fungerar

Har du undrat ”hur funkar mobilt bredband” eller ”vad är det” så har du hittat rätt. Kortfattat så kan man säga att det fungerar som en mobiltelefon där kommunikationen går trådlöst via 3G, 4G eller 5G. Det innebär att täckningen kan variera men även prestandan då en mobilmast är en delad resurs.

Hur fungerar då mobilt bredband med en router? Jo, det fungerar som så att du sätter ett simkort i routern, startar upp den och så använder den sina 3G, 4G eller 5G-antenner för att söka upp närmsta mast som simkortet tillåter den att ansluta till.

När du väl är ansluten så har du ett WiFi från din 4G-router som du kan koppla upp dina mobiler, spelkonsoler, surfplattor, datorer och allt annat som har WiFi. I vissa fall så har en din 4G router nätverksuttag och då kan du koppla enheter med nätverkskabel om du önskar.

Så det var svaret på frågan hur fungerar router till mobilt bredband. Kortfattat, den ansluter till mobilnätet och sedan skapar den en WiFi-nätverk dit du ansluter dina enheter så att flera av dina enheter kan dela på det mobila bredbandet.

Att komma igång med ett mobilt bredband är därför busenkelt, beställer du från en operatör som Tre så kommer ofta simkortet färdigmonterat även vilket innebär att det bara är att koppla in routern till ström och ansluta till WiFit som den skapar genom det namn och lösenord som står på själva routern.

Hur bra fungerar mobilt bredband då? Vi skulle säga att det fungerar riktigt bra sedan 4G och obegränsad surf började erbjudas. Numera är det ett fullgott alternativ över ADSL och för de flesta ett fullgott alternativ över att dra in fiber.