Mobilt bredband bäst i test

Till skillnad från många andra produkter så är det på mobilt bredband omöjligt att utse ett mobilt bredband som är bäst i test för alla. Det beror på att tekniken fungerar på ett sådant sätt att varje enstaka plats har unika förutsättningar för hur bra radiosignaler kan nå fram.

Men bortser vi från detta så finns generella val som är bättre och sämre, tittar vi då på det bästa när man räknar in faktorer som pris, täckning och prestanda så brukar 3 och operatörerna i Tres mobilnät vara förstavalet att titta på när man skaffar mobilt bredband. Det innebär att man bör lägga fokus på Tre, Hallon och Chilimobil.

Något som är viktigt när man vill ha den lösningen som är bäst i test just där man bor utöver att välja rätt operatör är router. Har du inte en bra router så kommer prestandan aldrig att kunna bli den bästa. Absolut bäst är även ifall du har möjlighet att montera en extern antenn till den router du har. Vi har själva testat att montera en antenn på ett bredband där täckningen visade 5/5 och resultatet blev att hastigheten ökade från 30 Mbit till 60 Mbit medan täckningen ”framgick” som den samma med 5/5.

Så vill du ha en vinnande lösning så var beredd på att testa olika operatörer men innan du gör så se till att ha en router som inte begränsar dig på mobilt bredband över 4G för det är en förutsättning för att hitta sin bäst i test lösning. Tittar man på de routrar vi anser man bör välja så får man vara beredd på att lägga cirka 3000 kr i inköp, vill man ha stöd för 5G så får man räkna med nästan de dubbla.

För de som inte vill lägga dessa pengar så brukar vi rekommendera 3 Bredband Hemma obegränsat med routern Huawei B818 som ingår när man binder sig på 24 månader. Då får du en router värde nästan 4000 kr som är riktigt bra och klarar hastigheter på 4G upp till 1600 Mbit/s.