Fiber 100/100 och 100/10

När det kommer till fiber så finns det många hastigheter men den vanligaste är 100 Mbit skulle vi säga. När man skriver 100/100 eller 100/10 och pratar fiber så avser det första nedladdningshastigheten och det andra är uppladdningshastigheten.

Nedladdningshastigheten är det det du använder när du hämtar något kan man säga, så kollar du på Netflix så är det nedladdningshastigheten som är den som används. Skulle du däremot skicka en bild eller kanske video då är det uppladdningshastigheten som används.

Ett bra riktmärke för de allra flesta är att ha 50 Mbit per person i nedladdningshastighet, då kan man göra det mesta i fullt rimlig hastighet. Givetvis kan det vara kul med högre, då går t.ex. nedladdningar av spel snabbare och även filmer kan laddas snabbare men vill man vara ekonomisk så är 50 Mbit en bra tanke.

Så hur skall man tänka med uppladdningshastigheten? Så vida du endast skickar bilder och liknande så skulle vi säga att 10 Mbit räcker. Det är först om du ofta skickar större filer eller videos och tycker det går långsamt som 100 Mbit känns nödvändigt.