Modem för mobilt bredband

När du skaffar mobilt bredband så behöver du ett modem. Här går vi igenom de vanligaste varianterna på modem för dig som skaffat mobilt bredband på abonnemang eller kontant.

Modem via USB-sticka

Detta är ett modem som du sätter simkortet för mobilt bredband i som sedan ansluts direkt till en dator via USB. Nu för tiden så är dessa modem ganska ovanliga då man får bättre prestanda vanligtvis genom en mobilrouter.

Mobilrouter med 4G

Detta är ett portabelt modem som ofta ser ut som en puck eller liten mobil mobil och innehåller ett batteri. Det innehåller även en router som gör att du kan dela till mobila bredband till flera enheter via WiFi.

Stationär 4G-router

För dig som har ditt mobilt bredband som ett fast, dvs du har inget annat fast bredband så är detta vanligaste lösningen. Du får då en lite större och elansluten-router med högre prestanda. Ofta har du även möjlighet att koppla på extern antenn för bättre hastighet och täckning.

Att tänka på vid köp av modem till mobilt bredband

Det viktigaste när man bestämt sig för vilken typ man skall ha är att välja en som fungerar optimalt med den operatör man tänkt använda den till. Vill man köpa modemet separat så rekommenderar vi att besöka mobilrouter.se där man kan se modeller som passar med de olika operatörerna.

Ett annat alternativ är att köpa router med inbyggt modem med mobilt bredband, se då vår artikel mobilt bredband med router för tips på bra val. Behöver man ett modem till sitt mobila bredband så är det ofta prisvärdast att binda sig och få med ett ”på köpet”.

Ett tredje sätt är att köpa begagnat men här behöver man vara vaksam då det finns en del fällor. Först så bör man vara vaksam på att det är ett olåst modem för mobilt bredband man köper, de som säljs nya via operatörerna idag är det men så var det inte för några år sedan.

När du köper begagnat så var även vaksam på att modemet stöder 4G eller 5G då vissa modem endast stöder 3G och 3G-näten ger betydligt sämre hastigheter men är även faktiskt på väg att stängas och de flesta operatörer räknar med att endast ha 4G & 5G år 2026.

Om du har möjlighet så bör du även se till att ditt mobilt bredband är kompatibelt med det modem du köper genom att kontrollera att modemet stöder samtliga frekvenser som din operatör gör. Om modemet endast stöder vissa frekvenser så kan det ge lägre hastigheter men även sämre stabilitet.

Hallon mobilt bredband modem

Hos Hallon finns det ingen möjlighet att köpa med ett modem när du beställer mobilt bredband. Det innebär att du kan köpa begagnat och köper du då en operatörsmärkt router så bör du välja en som är märkt med 3 eller Tre då de bör fungera skapligt eftersom det är samma nät och ägare i grunden. Köper du nytt så rekommenderar vi mobilrouter.se/hallon som listar bra alternativ.

Tre (3) mobilt bredband modem

Hos 3 är det bästa att lägga till en router när man beställer mobilt bredband och därmed binda sig på 24 månader och få en premiumrouter ”på köpet”. Men vill du inte binda dig så är det lätt att få tag i en begagnad router och då bör du välja en märkt med Tre eller 3, men tänk på att inte köpa en allt för gammal då. Ska du köpa nytt så rekommenderar vi mobilrouter.se/tre som listar routrar för operatören 3.

Chilimobil mobilt bredband modem

Chilimobil är en ny operatör på mobilt bredband och erbjuder för de som vill ha Viaplay riktigt bra priser. Tyvärr så är det inte möjligt att få med en router hos Chilimobil så det gäller att köpa den separat och då har man två val. Det första valet är köpa begagnat och då bör man välja en router som inte är mer än ca 2 år gammal och märkt med Tre eller 3 och det beror på att Chilimobil går i det mobilnätet. Köper man nytt så kan man ta en titt på mobilrouter.se/tre som är routrar för Tre och därmed även fungerar för Chilimobil.

Telenor mobilt bredband modem

Hos Telenor så kan du lägga till en router ”på köpet” ifall du väljer det obegränsade mobila bredbandet. Väljer du ett billigare så får du betala för routern men det kan vara ett bra val då du får en router som fungerar utmärkt i Telenors nät. Men du kan även köpa begagnat och då bör du välja en router märkt Telenor så den är avsedd för nätet och vårt tips är att inte köpa en som är äldre än 2 år så du är säker på att den klarar alla frekvenser. Köper du nytt så kan du jämföra bra alternativ på mobilrouter.se/telenor för operatören Telenor.

Vimla mobilt bredband modem

Vimla erbjuder inga mobila bredband per definition utan mobilabonnemang med surf, samtal och sms men det är inget som hindrar dig likt många andra att sätta simkortet i ett modem och använda som mobilt bredband. Men då Vimla är ganska nya så kan du behöva ändra inställningen för APN i din router för att det skall fungera och då skall du ange kort och gott: internet som apn. Då inga modem säljs hos Vimla så behöver du ett som är avsett för Telenors mobilnät och köper du begagnat så välj ett med Telenor-märkning men tänk på att det trots att det är samma nät måste vara olåst. Köper du nytt så rekommenderar vi mobilrouter.se/telenor för att hitta och jämföra modem som är för Telenor och därmed även fungerar för Vimla.

Fibio mobilt bredband modem

För dig som vill ha ett prisvärt mobilt bredband så har Fibio seglat upp som ett riktigt bra alternativ. Tyvärr likt många andra prisvärda och billiga operatörer så säljer Fibio mobilt bredband utan router. Men det i sig är inga problem, då Fibio går i Telenors mobilnät så kan du köpa en begagnad router märkt med Telenor alternativ köper du en ny och då är mobilrouter.se/telenor sidan att jämföra olika alternativ för. Sidan är för Telenor egentligen men då Fibio finns i deras nät så fungerar modemen lika bra.

Karma mobil mobilt bredband modem

Likt Vimla så erbjuder inte Karma mobil egentligen några mobila bredband men deras vanliga mobilabonnemang eller datakort fungerar utmärkt i modem, det sistnämnda är till och med tänkt för det. Men skall du ha ett modem så kan du inte köpa det direkt från Karma mobil så det är begagnat eller nytt som gäller. Köper du begagnat så finns Karma Mobil i Telenors nät och därför är det lämpligt att köpa en router märkt med Telenor. Köper du nytt så kan du jämföra på mobilrouter.se/telenor där alternativ på modem finns för Telenor och därmed fungerar för Karma mobil.

My Beat mobilt bredband modem

My Beat erbjuder mobilt bredband och finns numera i Telenors mobilnät efter en flytt från Telia. Det innebär att du nu bör överväga ett nytt modem om ditt modem inte klarar Telenors frekvenser fullt ut alternativt om du är en ny kund så behöver du ett modem då My Beat inte erbjuder sådana. Alternativ 1 är då att köpa begagnat och som du säkert är inne på så bör du välja en router märkt med Telenor och avsedd för det nätet. Alternativ 2 är att köpa nytt och då kan du titta på mobilrouter.se/telenor för att hitta alternativ för Telenor och även operatörer i deras nät som My Beat.

Tele2 mobilt bredband modem

Tele2 har varit välkända för sina mobila bredband och det som är bra är att man erbjuder möjlighet att köpa till modem när man tecknar abonnemang och det är något vi rekommenderar att du gör om du väljer Tele2. Tyvärr får du inte modemet ”på köpet” likt Tre men du får ett helt okej modem för en ganska låg kostnad som är avsett för Tele2 och deras nät. Skulle du köpa begagnat så bör du välja ett modem som är märkt med Tele2 och gärna som inte är mer än 2 år gammalt. Vill du köpa nytt separat så kika på mobilrouter.se/tele2 för tips.

Comviq mobilt bredband modem

Comviq erbjuder inga mobila bredband däremot är det populärt att skaffa kontantkort som man fyller på med surf och att sätta dessa i modem. Det innebär att behöver du ett modem eller router till Comviq så får du köpa det själv. Antingen väljer du då att köpa begagnat och då bör du välja en router som är märkt med Tele2 eftersom Comviq går i samma nät. Köper du nytt så kan du jämföra alternativ på mobilrouter.se/tele2 eftersom Comviq går i Tele2s nät.

Katshing mobilt bredband modem

Katshing erbjuder likt Comviq inga mobila bredband men likt andra mobilabonnemang så fungerar det att stoppa det i ett modem. Men då behöver du ett modem och i Katshings fall så skall du välja ett avsett för Tele2 eftersom man använder deras nät. Köper du begagnat så välj ett som är max 2 år gammalt och märkt med Tele2 så kommer det fungera riktigt bra. Köper du nytt så kika på mobilrouter.se/tele2 för att hitta modem som fungerar med Katshing och Tele2s nät.

Tellus mobilt bredband modem

Likt Katshing så erbjuder inte Tellus några mobila bredband utan snarare mobilabonnemang med möjlighet att sätta i ett modem. Det innebär att Tellus mobil inte säljer några modem och dina alternativ är att köpa begagnat eller nytt online. Köper du begagnat så bör du välja ett modem anpassat för Tele2 och då bör du titta efter att det är märkt så. Köper du nytt så kan du använda mobilrouter.se/tele2 för att jämföra modem avsedda för Tele2s nät och därmed även Tellus.

Halebop mobilt bredband modem

Halebop erbjuder inte längre några klassiska mobila bredband utan det du kan göra är att skaffa ett extra surfsim som kopplas till ditt vanliga mobilabonnemang och pott alternativ köpa ett kontantkort och fylla på med surf. Oavsett så behöver du ett modem eller en router. Antingen köper du begagnat och då bör du välja en router avsedd för Telia som inte är allt för gammal. Köper du nytt så kan du se på mobilrouter.se/telia för att hitta modem avsedda för Telia och därmed även Halebop.

Fello mobilt bredband modem

Fello erbjuder inga mobila bredband i dagsläget men det finns de som kör med mobilabonnemangen i modem. Om du är en av de eller vill göra så, då behöver du ett modem eller router. Du kan då köpa begagnat och då bör du se efter så att modemet är märkt för användning med Telia. Köper du nytt istället så kan du titta på mobilrouter.se/telia för att hitta alternativ för Telias nät och därmed även för Fello.

Telness mobilt bredband modem

Telness erbjuder mobila bredband för företag i Telias nät och är ett bra alternativ för dig som är företagare och vill ha god täckning. Tyvärr så erbjuder man inga modem vilket innebär att du måste lösa det själv. Antingen köper du då ett begagnat modem avsett för Telia men då bör du välja ett som inte är allt för gammalt så det klarar alla frekvenser. Eller så köper du ett nytt och då kan du jämföra på mobilrouter.se/telia som listar modem för Telias nät och därmed även för Telness som går i detta nät.

Telia mobilt bredband modem

Behöver du ett modem för ditt Telia mobilt bredband så rekommenderar vi att du köper med ett från Telia eftersom du vid bindning kan få det ”på köpet”. Men vill du inte binda dig så kan du likväl köpa ett begagnat som är märkt med Telia, men tänk på att det inte får vara för gammalt så det klarar dels 4G men även rätt frekvenser. Att köpa nytt är även det ett alternativ och då kan du se på mobilrouter.se/telia för att hitta bra alternativ för just Telia.

Mobilt bredband modem med 4G eller 5G

När du köper ett mobilt bredband modem så bör du alltid välja ett som har minst 4G och gärna 5G för att framtidssäkra. Att välja ett med endast 3G avråder vi från då de flesta operatörer planerar att stänga ned sina 3G-nät 2025-2026 och ersätta de med just 4G och 5G.

För dig som inte vet vad du bör välja så rekommenderar vi mobilrouter.se där du kan hitta mobilt bredband modem som är bäst i test, dels generellt men även för de olika operatörerna.