Hur länge räcker surfen?

Detta är en svår fråga att svara på då vi alla använder surfen på olika vis. Men det man kan säga är att det är streaming av video som tar oerhört mycket surf, följt av bilder och sist vanlig surf. För familjer på 3-4 personer eller fler som strömmar video från tjänster som Netflix och YouTube så rekommenderar vi alltid att man väljer ett mobilt bredband med obegränsad surf.

Är man däremot ensam eller max 2 personer så kan ett mobilt bredband med 100-200 GB räcka och då kan man spara lite pengar. Är man en person som knappt använder internet och kanske betalar räkningar så kan faktiskt till och med en mängd på 5-20 GB räcka.

Hur länge räcker 20GB surf?

Skulle du titta på Netflix i högsta kvalitén som är Ultra HD 4K så räcker surfen mindre än 3 timmar då det drar 7 GB i timmen. Tittar du däremot på standardkvalitén HD så tar det 3 GB i timmen och då räcker surfen runt 7 timmar. Surfar du däremot runt på nätet så är det svårt att bedöma då det beror på sidorna du besöker men tittar man på operatörers exempel så bör 20 GB räcka upp till hela 1000 timmars surf under förutsättning att du inte gör annat än just surfar och att sidorna inte innehåller videos.

Så för att sammanfatta det, har du 20 GB surf så räcker potten till ett av följande:

 • 3 timmar Netflix på högsta kvalitén Ultra HD 4K
 • 7 timmar Netflix på standardkvalitén HD
 • 1000 timmar surf på hemsidor (inget videotittande)

Hur länge räcker 100GB surf?

Har du 100 GB surf så räcker potten till ett av följande:

 • 14 timmar Netflix på högsta kvalitén Ultra HD 4K
 • 33 timmar Netflix på standardkvalitén HD
 • 5000 timmar surf på hemsidor (inget videotittande)

Hur länge räcker 200GB surf?

Har du 200 GB surf så räcker potten till ett av följande:

 • 28 timmar Netflix på högsta kvalitén Ultra HD 4K
 • 66 timmar Netflix på standardkvalitén HD
 • 10000 timmar surf på hemsidor (inget videotittande)

Hur länge räcker 5GB surf?

Har du 5 GB surf så räcker potten till ett av följande:

 • 43 minuter Netflix på högsta kvalitén Ultra HD 4K
 • 100 minuter Netflix på standardkvalitén HD
 • 250 timmar surf på hemsidor (inget videotittande)

Hur mycket surf behöver man på mobilt bredband?

Så det man kan konstatera är att använder man endast internet för att betala räkningar, e-post och kanske lite surf så kan man klara sig på 5 GB. Däremot så fort man blandar in lite videos så krävs mer.

Något att tänka på är även att enheten man använder ofta behöver uppdateringar och dessa kan ta en hel del surf. Att stänga av uppdateringar är inte heller rekommenderat då det ofta handlar om viktiga säkerhetsuppdateringar. Bra att veta är även att är man 2 som tittar på två olika program på Netflix så innebär det att man varje timme förbrukar 2 timmar i kalkylen ovan.

Vårt råd är dock att testa sig fram när det kommer till surfmängd, de flesta operatörer låter dig byta surfmängd på mina sidor och ett byte sker direkt. Så märker du att surfen är slut, uppgradera till ett större abonnemang och se om det räcker nästa månad. Skulle du slå i taket så byter du enkelt till ett abonnemang med fri surf eller en annan operatör som har mobilt bredband med obegränsad surf.