Hastighet på mobilt bredband

I Sverige så kan du få ut upptill 600 Mbit/s på mobilt bredband över 4G, har du möjlighet att använda 5G så kan du nå hastigheter över 1 Gbit/s. Hos de flesta operatörer får du dock räkna med runt 30-60 Mbit i normalhastighet. Men för att få högsta möjliga hastighet så behöver du ha god täckning, vara ansluten på en mobilmast som är uppgraderad till de höga hastigheterna och hoppas på att den inte är överbelastad.

Utöver det så är det extremt viktigt att ha en mobil router som inte begränsar dig i hastighet, teknik och frekvenser. Tyvärr så är de routrar som operatörerna skickar ut idag ofta begränsade till 300 Mbit/s trots att mobilnäten kan klara mer och det beror på att det är billigare routrar och att de riktigt bra tyvärr är ganska dyra. En operatör som sticker ut är Tre som skickar med en Huawei B818 när du binder dig på vissa abonnemang och den klarar upptill 1600 Mbit/s på 4G.

En annan sak som kan göra underverk är att använda extern antenn. Vi testade att koppla en till en 4G-router och innan vi kopplade den så visade den full täckning och gav ca 30 Mbit/s. Efter vi kopplat in antennen och testa lite olika riktningar så kom vi upp i 60 Mbit/s och routern visade fortsatt full signalstyrka. Så även om man har full signalstyrka så visade vårt test att det kan vara värt med en extern antenn om man jagar högsta möjliga hastighet.

Skaffar du bästa möjliga router och antenn och trots det får halvdana resultat så vet du att problemet ligger hos din operatör eller mast. Då bör du överväga att byta operatör, samtliga svenska operatörer erbjuder idag mobilt bredband utan bindningstid vilket gör att det är lätt att hoppa runt för att hitta bästa lösningen.