Telia mobilt bredband

Telia är en välkänd operatör i Sverige och var den sista att lansera mobilt bredband med obegränsad surf av de stora jättarna. När Telia väl lanserade trådlöst bredband med fri surf så satte man även priset högt och det är det dyraste från de stora jättarna, så är det värt det?

Tittar man på täckning och Telia så är den enastående i hela landet, men man bör alltid se på Telias täckningskarta innan man beställer. Jämför man Hallon och Telia så har de helt olika nät och där ser man tydligt att Telias nät är bättre i Norrland medan de är ganska likvärdiga i resten av landet.

Tar man däremot Telenor vs Telia så ser täckningen ungefär lika heltäckande ut för de båda operatörerna. De stora fördelar som Telia har haft med täckningen är till stora delar borta. Det innebär att i valet mellan Telia eller Telenor så är ofta Telenor det billigare valet.

Det finns även de ställen där Telia har ingen täckning medan andra operatörer har täckning, men så är det med alla operatörer och oavsett vilken operatör man funderar på så skall man alltid se på täckningskartan om man inte sedan tidigare vet att operatören fungerar på platsen.

När det kommer till hastighet så är tyvärr Telias mobilt bredband begränsat till max 300 Mbit/s vilket vi tycker är tråkigt då de allra flesta operatörer i Sverige kör med obegränsad hastighet och istället låter kundernas egna utrustning samt mobilmasterna stå för taket. Samtidigt skall sägas att Telia anger en normalhastighet på 10-60 Mbit/s och de är de väldigt duktiga på att minst uppnå på deras mobiltbredband.

När man skaffar mobilt bredband via 4G hos Telia så kan man välja att lägga till en router vilket vi rekommenderar då den ofta kommer ”på köpet” ifall man binder sig. Föredrar du en USB sticka som agerar 4G modem för ditt mobilt bredband hos Telia så finns även det valet. Du kan även använda en äldre mobil som router med ditt mobila bredband från Telia men då får du räkna med att ställa in APN-inställningar manuellt och sämre prestanda generellt. Sist men inte minst kan du köpa mobilt bredband med en surfplatta, så alla möjliga alternativ erbjuds kan man säga.

När du väl gjort dina val så skickas dina saker med sim-kortet hem till dig på några dagar och har du köpt med router så sitter ofta sim kort monterat så det är bara att koppla in strömmen och ansluta enheterna till ditt WiFi och börja surfa. Så att komma igång med mobilt internet från Telia är mycket enkelt. Att tänka på är att mobilt bredband från Telia inte fungerar utomlands för surf då roaming på dessa är spärrad. Vill du ha surf utomlands och har ett mobilabonnemang från Telia så bör du istället skaffa ett extra sim och använda det, då delas surfen med ditt huvudabonnemang.

Ett litet tips är även att ha håll på hur mycket surf du har kvar hos Telia och det kan du göra på mitt Telia eller i deras app. Märker du att surfen håller på att ta slut så är det ofta bättre att uppgradera abonnemanget hos Telia än att köpa till extra surf. Ett köp av extra surf hos Telia kan vara okej vid något enstaka tillfälle, men gör det inte till en vana för då blir det dyrt i längden.

Så för att sammanfatta det så är Telia ett bra val, men främst för dig som saknar täckning med andra operatörer eller för dig som vill ha Telia och inte bryr dig om att det är dyrare. Du kommer inte bli besviken med Telia men du kommer få betala möjligen onödigt mycket.