Fast bredband via mobilnätet

I takt med att kopparnätet avvecklas och fibern rullas ut så har det kommit bredband via mobilnätet. Detta är tänkt som en ersättare för fast bredband och i grunden är det ett mobilt bredband. Det som skiljer det från ett mobilt bredband är att vissa operatörer låser bredbandet till din närmsta mobilmast men även att de ibland ingår en fast installation med yttre antenn.

Den första operatören att erbjuda telefoni och bredband via mobilnätet i Sverige var Telia och man kallade bredband via mobilnätet för framtidens nät. Detta skedde i samband med att ADSL stängs ned för kunderna och kunderna får då erbjudandet att byta till bredband via mobilnätet.

Hos Telia så erbjuds två varianter på bredband via mobilnätet: Fast Bredband Plus för 499 kr/mån samt Fast Bredband Bas för 409 kr/mån och för båda tillkommer en ganska saftig installationsavgift. Det hela fungerar som så att en tekniker kommer hem och installerar allt åt dig och du får en 4G-router med stöd för WiFi.

Tittar man på omdömen av Telias lösning så visar det sig vara en del missnöjda kunder och för att sammanfatta det så är det en smidig lösning men ofta inte den bästa. Bland annat handlar en del kritik om att teknikern som kommer ut inte t.ex. får lov att klättra upp på dit tak och montera 4G-antennen vid din TV-antenn. Det gör att monteringen sker på en lägre punkt som vanligtvis inte är den bästa.

Så slutsatsen man kan dra av det är att har man möjlighet att själv installera en antenn så kommer man troligtvis göra ett bättre jobb. Och att göra det är generellt extremt enkelt, du behöver generellt sätt bara fästa den, dra en sladd och koppla in i routern. För att hitta bästa riktningen kan du ladda ned appen Bredbandskollen och så vrider du lite på antennen och kör en mätning och så upprepar du det tills du hittat den bästa riktningen.

Fördelen om du köper router + antenn själv är även att du kan köpa betydligt bättre utrustning än vad operatören erbjuder och därmed få bättre resultat. Du slipper även binda dig vilket gör att du kan enkelt byta mellan operatörer för att hitta den bästa just där du bor.

Men vill du ha en okej lösning så är fast bredband via mobilnätet via operatörerna som Telia och Telenor riktigt smidigt, men det är dyrt och ofta sämre än vad du själv kan åstadkomma. Du har inte heller möjlighet att välja fast bredband via mobilnätet på detta vis via operatörerna Tele2 och Tre som bara erbjuder vanligt mobilt bredband.

Så istället för fast bredband via mobilnätet så skulle vi rekommendera att du överväger ett mobilt bredband med obegränsad surf istället. Du får fler val för ditt internet där hemma, kan skaffa bästa möjliga utrustning. Alternativt om du vet att du har god täckning med en operatör så kan du testa skaffa ett obegränsat mobilt bredband från den med en vanlig 4G router - då lär inte antenn vara nödvändig och vill du hålla ned kostnaderna så väljer du 3 Bredband Hemma eller Telenor Mobilt bredband Hemma där router ingår när du tecknar på 24 månader.